Skip to content

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΟΧΗΣ

Μαρτίου 6, 2010

Το χρέος της Ελλάδας απειλεί το ευρώ και την ευροζώνη. Δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε τους μισθούς. Δεν θέλουμε χρήματα θέλουμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους. Μετά την ανακοίνωση των μέτρων ανέβηκε το spread στις 296 μονάδες βάσης από τις 286 που ήταν την προηγούμενη Τετάρτη. Η ΕΕ χαιρετίζει τα μέτρα. Οι διεθνείς αγορές ικανοποιημένες από τα μέτρα. ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ!! Τότε γιατί ανέβηκε το spread?
Μέσα σε όλη την μπουρδολογία πατριωτικές φούσκες και ανέξοδες συζητήσεις στο χρεωκοπημένο σύστημα της εκπροσώπησης μεταξύ χορτάτων διέφυγε η πραγματική είδηση της εβδομάδας. Οτι αυτό που όλοι χτυπιόταν κάτω να κάνει η Ελλάδα, οταν τόκανε και το χαιρέτισαν ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΟ SPREAD ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΕ.
Γιατί?
Για να το καταλάβουμε πρέπει να δεχτούμε επιτέλους αυτό που είπε ο Μαρξ οτι το σύστημα αυτό υπάρχει μόνο σε συνεχή κρίση. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε το πως και γιατί τυπώνεται πλέον το χρήμα οπως και το που. Για αυτό δείτε τη σειρά Money as Debt που ανέβασα στον τοίχο μου στο Facebook και δείτε και τα 5 κομμάτια της. Επιγραμματικά σας λέω οτι όσο υπάρχει χρέος τόσο τυπώνει το διεθνές σύστημα χρήμα. Συμβατικά έχει επικρατήσει μιά αναλογία περίπου 1 προς 10 αλλά δεν τηρείται πάντα. Μετά τη πτώση του υπαρκτου σοσιαλισμού το Παγκόσμιο Χρηματιστhριακό Προιόν εφτασε να είναι 11 φορές μεγαλύτερο απο ολο το πλούτο της γης. Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι αν ολοι οι παίκτες θέλαν αύριο να εξαργυρώσουν τα κέρδη τους θα έπαιρναν ολο τον πλούτο της γης και θα μας έβαζαν να δουλεύουμε τζάμπα σε 11 κύκλους με μέση ανάπτυξη ίδια με αυτή που παρήγαγε τα σημερινά 68 τρισεκατομμύρια δολλάρια που υπολογίζεται ο πλούτος της γης ωστε να εισπράξουν αυτοί η τα παιδιά τους μετά απο αγνωστο χρονικό διάστημα τα περίπου 740 τρισεκατομμύρια που έχουν παίξει στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά.
Η ζωή δεν είναι στατική. Αυτή η ανεδαφική άπληστη και φρούδα επιθυμία τους είναι ένα το κρατούμενο. Ξέρουν οτι μέχρι να γίνει αυτό οι κοινωνίες πρέπει να παράγουν και να επιβιώνουν. Ξέρουν οτι αμα συνειδητοποιήσουμε οτι πρέπει να γίνουμε 11 φορές φτωχότεροι απο όσο ηδη είμαστε θα αντιδράσουμε. Θα υπάρξουν εξεγέρσεις και βίαιες μάλιστα, αρα πρέπει να κάνουν 3 πράγματα.
– Να κτίσουν συναίνεση για περιορισμό της ποιότητας ζωής μας.
– Να τρομοκρατήσουν την κοινωνία ωστε να μην εξεγερθεί.
– Να πουλάνε ελπίδα όσο υπακούμε.
Αυτά τα 3 πρέπει να τα επαναλαμβάνουν σε τακτούς κύκλους γιατί σε κάθε ολοκλήρωση στόχου θα δημιουργούνται και πιο πολλά κοινωνικά ρήγματα και η πίεση της δυνητικής εξέγερσης θα απαιτεί περισσότερη τέχνη-τρόμο και κεφάλαια (καθρεφτάκια και χάντρες για τους ιθαγενείς) για να περιοριστεί και να εγκυτιωθεί η κοινωνική δυναμική.
Υπάρχουν πολλές ιδέες κοροιδέματος της κοινωνίας και πολλές τακτικές αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει απο πριν πως δουλεύει στην πράξη η καθεμιά. Η δοκιμή – σε περίπτωση αποτυχίας- έχει τόσο μεγαλύτερο κόστος όσο μεγαλύτερη είναι η οικονομία που δοκιμάζεται. Απο την άλλη πλευρά η επιτυχία έχει τόσο μικρότερη αξιοπιστία και εγγύηση επαναληψιμότητας οσο μικρότερη είναι η οικονομία που δοκιμάζεται. Αλλο να κάνεις ένα πείραμα στην Αργεντινή, να την χρεωκοπήσεις και να την βάλεις να σου δουλεύει τζάμπα χωρίς να εξεγείρεται και άλλο να το κάνεις αυτό στην Γερμανία. Κανείς δεν θα νοιαστεί για πολύ καιρό για την Αργεντινή. Ολοι θα κοιτάνε την Γερμανία. Το αναφέρω σαν παράδειγμα γιατί το έκαναν ήδη στην Αργεντινή. Απέτυχαν γιατί το αποτέλεσμα μετά την χρεωκοπία ήταν μια αριστερή στροφή της χώρας και μια σειρά καταλήψεων σε εργοστάσια που οδήγησε σε επιτυχημένα αυτοδιοικούμενα κέντρα παραγωγής στα χέρια των εργατών με την ανοχή της κυβέρνησης και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας.
Πρέπει λοιπόν να διαλέξουν μια οικονομία τόσο μικρή ώστε να μην κινδυνέψουνε αν αποτύχουν σε γενίκευση μιάς εξέγερσης που θα επηρεάσει αυτή την συνεχή τροφοδοσία υπεραξίας για 11 κύκλους ανάπτυξης που ανέφερα αλλά που να χρησιμοποιηθή σαν μοντέλο επέκτασης σε μιά ευρύτερη οικονομική μονάδα στην οποία συμβατικά ανήκει. Εδω μπαίνει η Ελλάδα σαν μέλος της ΕΕ και σαν μέλος της ευρωζώνης. Θα μπορούσε νάναι η Πορτογαλλία η Ισπανία η Ιρλανδία η Ιταλία. Γιατί η Ελλάδα?
Εχει σημασία το ερώτημα?
Στην ουσία του σχεδιασμού δεν έχει. Αν καταλάβουμε τι θέλουν και πως θέλουν να το πετύχουν πρέπει να αντιδρούμε συνέχεια σε όποιο μέρος και αν δοκιμάζεται. Εχει σημασία το ερώτημα γιατί είμαστε Ελληνες και θα μας επηρεάσει άμεσα πριν επηρεάσει και τους υπόλοιπους. Αν δεν αντιδράσουμε εδώ και δεν κάνουμε το πείραμα να αποτύχει τότε δεν θα αντιδράσουμε για κανέναν άλλο οπουδήποτε και αν είναι γιατί είμαστε αρκετά ανόητοι σαν είδος (οι άνθρωποι) ώστε να μην αντιλαμβανόμαστε την μεγάλη εικόνα.
Οι λόγοι που διάλεξαν την Ελλάδα είναι οι παρακάτω, κατα την γνώμη μου, και τους διακρίνω σε επίκαιρους και κλασσικούς η θεσμικούς αν προτιμάτε:
Οι επίκαιροι είναι:
-Μιά κυβέρνηση πλατιάς αποδοχής με αριστερή φρασεολογία και δεξιά πολιτική (ανέκαθεν)
-Ενας πρωθυπουργός διεθνούς ακτινοβολίας με κρίσιμες επεμβάσεις στήριξης των διεθνών σχεδιασμών ( Βομβαρδισμοι Σερβίας, Ευρωπαική προοπτικη Τουρκίας, Στήριξη πολέμων ΗΠΑ, Συμμετοχή στην Ευρωζώνη, Αποδοχή πολιτικής χειρισμού μετανάστευσης Frontex κλπ)
-Μιά ισχνή ως ανύπαρκτη τοπική παραγωγή
-Μιά κατανάλωση αμερικάνικου τύπου 50’ς
Οι κλασσικοί λόγοι η θεσμικοί είναι:
-Ενας συντηρητικός σκληρος πυρήνας κοινωνικός με πίστη σε ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, πατριδολαγνεία, ροπή προς δικτατορικές η μονοκρατορικές η οικογενειοκρατικές μορφές διακυβέρνησης) Αυτό έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο. Στη θέση της Βασιλικής οικογένειας που την στήριζε το 30% (σκληρός πυρήνας) βάλτε τις οικογένειες -δυναστείες Καραμανλή Παπανδρέου και έχετε μιά ζωντανή εικόνα του λόγου αυτού.
-Ενα δημόσιο οχημα εξαγοράς ψήφων και ανταμοιβής επιδραστικών φίλων ( σύμβουλοι και γραμματείς με παχυλότατους μισθούς και ακόμα παχυλότερα έξοδα παράστασης -ζωής όσο καιρό είναι στα πράγματα)
-Ενα σύστημα μεταπρατικής αεριτζίδικης φοροδιαφεύγουσας απατεωνίστικης πλουτοκρατίας με κεφαλή τις τράπεζες και εκλεκτά μέλη εφοπλιστές εκδότες βιομήχανους χρηματιστές εργολάβους, που ποτέ δεν πλήρωνε φόρους παρά κάτι προκλητικά χαμηλά ποσά που και αυτά τα αυξομείωναν κατα το δοκούν οι πολιτικοί για να εκβιάζουν οικονομική στήριξη οχι για το Κράτος αλλά για το κόμμα η την τσέπη τους. Αυτή η πλουτοκρατία έχει τις ρίζες της στους Εφοπλιστές -πειρατές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και στους Προσκυνητές των Οθωμανών εμποροτραπεζίτες Φαναριώτες. Αργότερα εμπλουτίστηκε με πλούσιους έλληνες διασποράς (Αλεξάνδρεια κυρίως). Οι πολυδιαφημισμένοι μετανάστες η ομογένεια ΗΠΑ-Γερμανία-Αυστραλία -Καναδάς έχει τόσο προκλητική αποχή απο τα κοινωνικο-οικονομικά δρώμενα της Ελλάδας τον μισό του προηγούμενου αιώνα που θάτανε γελοίο να τους αναφέρω…
-Μια ισχυρότατη οικονομικά Εκκλησία και ακόμα ισχυρότερης πνευματικής επιρροής που λειτουργούσε σαν πυροσβέστης κάθε κοινωνικής αντίδρασης απο την εποχή της ιδρυσής της 2000 χρόνια τώρα. Αυτό το ξέρουν καλά τα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να την ασημώσουν καλά και την έχουν στη τσέπη τους.
-Ενα εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα ΜΜΕ -εφημερίδων που ηλιθιοποιεί και παραπλανεί την ελληνική κοινωνία τουλάχιστον απο το 1936 και μετά με απότομη αυξηση της επιρροής του και σημείο καμπής το 1986 όπου δώθηκαν δωρεάν ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες σε μέσα άμεσα ελεγχόμενα απο το τραπεζικο -εφοπλιστικο-εργολαβικό κεφάλαιο της Ελλάδας.
-Ενας προνομιακός γεωπολιτικός χώρος διακοπών επικοινωνίας εμπορίου με κρυμμένους πόρους και στρατηγική τοποθέτηση μεταξύ Ανατολής-Δυσης καθώς και ένας χώρος με επιρροή στις Σλαυικές χώρες και λόγω φυλετικής συγγένειας που για εθνικούς λόγους ντύνεται το ένδυμα της θρησκευτικής συγγένειας. Δεν θα ξεχάσουν ποτέ τα διεθνή κέντρα οτι χωρίς την διαμεσολάβηση της Ελληνικής πολιτικής δεν θα σερνότανε τόσο εύκολα ολα τα Βαλκάνια στο ΝΑΤΟ και δεν θα σταματούσαν οι Σέρβοι να αντιδρούνε στο διαμελισμό της πατρίδας τους.
-Ενας κοινωνικός ιστός εξάρτησης. Τα παιδιά ακόμα και παντρεμμένα μένουν η βοηθιούνται απο τους γονείς και αυτή η μικροκοινωνία εξάρτησης μεγενθύνεται και μας κάνει μιά χώρα με πληθυσμό πρόθυμο να πουληθεί, να εξαρτιέται. Ο ευφημισμός και ο εξορκισμός αυτής της δουλοπρέπειας παρήγαγε το περίφημο «του έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει» γιατί ο καημένος ο ποιητής έβλεπε το αντίθετο και προσπαθούσε να το εξορκίσει και να ξεσηκώσει τον κόσμο.
-Μια κοινωνία με αδρανείς αγρότες εξ αιτίας της ΚΑΠ. Οι αγρότες και το επίπεδό τους καθορίζει και τον βαθμό ανάπτυξης αλλά και τον βαθμό αντίδρασης μιάς χώρας σε ληστρική του εισοδήματος πολιτική. Οι πιο ανεπτυγμένες χώρες έχουν πλούσιους και καλοζωισμένους και παραγωγικούς αγρότες. Εδώ τους πληρώνουν για να κάθονται και μόλις τολμήσουν να παραγουν κάτι τους το αγοράζουν τόσο φτηνά ώστε να τους χρεώσουν να τους αποθαρρύνουν και να γυρίσουν πίσω στο τάβλι και στο καφενείο. Μην ξεχνάμε οτι οι 4 τελευταίες πετυχημένες εξεγέρσεις-επαναστάσεις γίναν σε αγροτικές κοινωνίες απο αγρότες και φοιτητές ( Κίνα-Κούβα-Νικαράγουα-Ζαπατίστας)…λέω πετυχημένες στον βραχυπρόθεσμο στόχο της ανατροπής.

Αυτοί είναι κατα την γνώμη μου οι επίκαιροι και οι κλασσικοί λόγοι που διάλεξαν την Ελλάδα, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη γιατί κατά την γνώμη μου τους ενδιέφερε η ταχύτητα αποδοχής και επιτυχίας του πειράματος και δευτερευόντως οι επιπτώσεις που θα είχε αυτό στην ίδια τη χώρα.
Η δική μας στάση?
Ανυπακοή-Σεισάχθεια (αναστολή πληρωμών σε ατομικό και εθνικό επίπεδο) -διαρκής απεργία και κοινωνική αναταραχή τώρα που είμαστε στην προσοχή των διεθνών ΜΜΕ ώστε να φαίνεται η αποτυχία του πειράματος. Οχι οτι δεν θα το προσπαθήσουν αλλού αν αποτύχει εδώ…αλλά έτσι όπως χαλάσαμε σαν κοινωνία δεν θα αντιδράσουμε οταν θα κλέψουν την ζωή του Ισπανού εργαζόμενου. Εδώ καλά-καλά δεν αντιδράμε τώρα που κλέβουν τη δική μας ζωή, η τουλάχιστον δεν αντιδράμε οπως θα έπρεπε ώστε να τους φοβίσουμε και να αναδιπλωθούν. Αν δεν συμφωνεί όλη η κοινωνία οτι πρέπει να ανατραπεί ο καπιταλισμός τουλάχιστον ας καταλάβει οτι το πείραμά τους πρέπει να αποτύχει.
Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: